Wrocław

Wroclaw, den historiske hovedstad i Schlesien, er en af de største og ældste byer i Polen, men med en levende nutid.

Rejsemuligheder for Wroclaw

Booking

Ring til os for  mere information på +45 44 45 12 80 eller skriv til book@polengo.dk

Om Wroclaw

Wrocław

Wroclaw, den historiske hovedstad i Schlesien, er en af de største og ældste byer i Polen, men med en levende nutid.

Wroclaw var en af de fire polske værtsbyer under europamesterskaberne i fodbold – EURO 2012. Byen er udvalgt som Europæisk Kulturhovedstad i 2016.

Første gang i historien byen blev nævnt som et sted af stor betydning var omkring år 1000, da det polske bispesæde blev placeret i Vratislav, som den hed på det tidspunkt. I 1335 kom byen under den tjekkiske konge Johan af Luxembourgs styre og brød sine forbindelser med Polen.

Senere kom Vratislav og hele Polen under indflydelse af det ungarske monarki, og fra den tid stammer det ungarske navn på byen, Boroszlo. Sammen med det tjekkiske kongedømme kom Wroclaw under det habsburgske monarkis herredømme og blev omdøbt til Breslau. I 1741 erobrede Preussen hele Schlesien, og dermed tilhørte byen Det Preussiske Kejserdømme og senere Det Tyske Rige. Efter Anden Verdenskrig blev Wroclaw i 1945 en del af Polen.

Wroclaw er fuld af monumenter over sin tusind år lange historie. Et godt sted at begynde et besøg i Wroclaw er i de ældste dele af byen eller i de kvarterer, som tidligere lå på øer i Odrafloden og dens bifloder. Opfyldninger af flodløbene har gjort, at øerne i dag er landfaste.

De mest berømte af de tidligere øer er Ostrow Tumski og Piasek, et middelalderligt beboelseskvarter, som står på listen over historiske polske monumenter. Listen omfatter kun 30 lokaliteter. Et andet af disse monumenter er Hundredårshallen i Wroclaw, som også er hædret med en plads på UNESCO’s liste over verdensarv.

På “øerne” bør man ikke gå glip af Hellig Korskirken og Sankt Bartholomæuskirken. Den store middelalderarkitekt, kendt som magister Lapicida Wilandus, delte det indre af bygningen i to etager, så den består af to separate kirker. Hvorfor? Forklaringen kan du få af de dygtige Wroclawguider!

Byens centrum er omgivet af en voldgrav, som er en af de få bevarede i Europa.
Wroclaw Universitet med Leopoldina-aulaen er også et besøg værd med dens smukke dekorationer i barokstil og statuen af den nøgne fægter, som står ved siden af hovedbygningen.

Universitetet er blot en af de 35 akademiske institutioner i byen, så det kan ikke undre, at et så vigtigt akademisk centrum har været hjemsted for ikke mindre end 10 nobelpristagere. De studerende i Wroclaw er dog ikke blot kendt for deres akademiske resultater. Nogle af byens unge medvirker til at arrangere eventen ”Wroclaw Thanks Jimi Festival”, der hvert år i maj samler guitarister fra hele verden. I 2012 spillede over 7.000 guitarister sammen, hvilket har berettiget festivalen til en plads i Guinness Book of Records.

En anden spændende del af Wroclaw er området omkring byens torv og Saltpladsen – Plac Solny. Som besøgende kan man ikke undgå at blive imponeret over det enorme sengotiske rådhus. I det 67 meter høje tårn hænger Polens ældste klokke, som blev hængt op i klokketårnet tilbage i 1368! Rådhusets kældre huser Piwnica Swidnicka, en af de ældste europæiske restauranter. I byen er der bevaret over 8000 beboelsesejendomme i stilarterne barok, klassicisme, art nouveau og modernisme.

Wroclaw huser 18 store museer, hvoraf de mest interessante er Nationalmuseet, Museet for Medaljekunst og Museet for Militær Ingeniørkunst.

Byen byder på 17 aktive teatre og koncertsale, heriblandt Wroclaw Filharmonien og Operaen samt Det Polske Teater, Capitol Music, Pantomimeteatret med flere. Andre interessante kulturelle projekter er Piesn Kozla Teatret og Gest, som er Wroclaw Teknologiske Universitets Mimeteater.

Wroclaw kan nås med fly, bil eller tog. Hvis du rejser med tog, kan du opleve den første polske jernbane, der blev anlagt på strækningen Wroclaw-Olawa i 1842.

Den besøgende kan også opleve talrige smukke jernbanestationer fra 1900-tallet.

Wroclaw er placeret tæt på grænsen mellem Polen, Tyskland og Tjekkiet – tre lande, hvis historie er tæt forbundet.

VORES KONTOR ER LUKKET FRA
DEN 28.03-01.04.

I kan kun kontakte os via mail book@polengo.dk.

Vi ønsker jer alle sammen en rigtig god påske.

Kontakt PolenGo